Još 362 bez posla

Bez autora
Apr 19 2011

Prestaje raditi tvornica automobilskih presvlaka Prevent Zlatar. Bez posla će ostati 362 radnika. Prošli je mjesec od jedinog kupca stigla obavijest o prekidu narudžbi. Zbog niže cijene rada, automobilske presvlake, umjesto u Hrvatskoj, šivat će se u Rumunjskoj. U gotovo praznom pogonu odrađuju se posljednji poslovi. Presvlake iz zadnje narudžbe šiva tek 40-ak radnika. Vijest o prekidu narudžbi bila je veliki šok za zaposlene i direkora, Slovenca Borisa Kostanjšeka. Osnovni argument kupca bio to što je u Rumunjskoj niža cijena rada za gotovo 50 posto. Protiv toga nisu mogli ni svi zlatarski argumenti - dokazana kvaliteta, potrebni certifikati i neupitno poštovanje rokova. Posla će tako biti samo za nekoliko radnika do sredine svibnja. Slijedi stečaj, kaže direktor, pa se već priprema program zbrinjavanja radnika. U sindikatu vjeruju da će ostvariti sva svoja prava.

Još 362 bez poslaPrestaje raditi tvornica automobilskih presvlaka Prevent Zlatar. Bez posla će ostati 362 radnika.

Prošli je mjesec od jedinog kupca stigla obavijest o prekidu narudžbi. Zbog niže cijene rada, automobilske presvlake, umjesto u Hrvatskoj, šivat će se u Rumunjskoj.

U gotovo praznom pogonu odrađuju se posljednji poslovi. Presvlake iz zadnje narudžbe šiva tek 40-ak radnika. Vijest o prekidu narudžbi bila je veliki šok za zaposlene i direkora, Slovenca Borisa Kostanjšeka. Kaže kako je osnovni argument kupca bio to što je u Rumunjskoj niža cijena rada za gotovo 50 posto.

Protiv toga nisu mogli ni svi zlatarski argumenti - dokazana kvaliteta, potrebni certifikati i neupitno poštovanje rokova. Posla će tako biti samo za nekoliko radnika do sredine svibnja. Slijedi stečaj, kaže direktor, pa se već priprema program zbrinjavanja radnika. U sindikatu vjeruju da će ostvariti sva svoja prava.

Suradnja poslodavca i sindikata bila je fer i korektna. Mislim da smo rijetka firma koja se može pohvaliti u 10 godina da plaća nikad nije kasnila niti sekunde, tako da nema razloga da ne vjerujemo ističe sindikalna povjerenica Nevenka Rundek.

Radnici su još u šoku zbog neočekivane vijesti, i u strahu od neizvjesne budućnosti.

Prevent će tako postati još jedna bivša tekstilna tvornica u Zagorju. Kako bi preostale opstale, smatra direktor, nužna je pomoć države - poticajima i smanjenim davanjima. U protivnom, hrvatska tekstilna industrija doživjet će sudbinu slovenske. U Sloveniji, osim „Mure" koja je u stečaju, drugih tekstilnih tvornica  gotovo i nema.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik